Mitä PKL eli Perinteinen kiinalainen lääketiede on?

Kiinalaista lääketiedettä on käytetty ihmisten hoitamiseen jo 2500 vuotta. Kiinalaiseen lääketieteeseen kuuluu ihmisen kokonaisvaltainen tarkastelu. Kaikessa on mukana tasapaino. Kun ihminen voi huonosti, jossain hänen kehossaan on epätasapaino. Keho yrittää korjata itse epätasapainoa, mistä voi aiheutua ns. sekasyndroomia. Silloin epätasapaino on monessa elementissä ja elimessä samaan aikaan. Siksi on hyvä hoitaa vaivat mahdollisimman pian. Käytämme erilaisia järjestelmiä, joiden avulla teemme diagnoosin ja hoidon. Sellaisia ovat esimerkiksi viisi elementtiä, Yin-Yang, meridiaanit ja Zang-Fu-teoria. Lisäksi käytämme silmiämme, käsiämme, katsomme kielen ja tunnustelemme pulssin. Pulssin mittaustapa ja tulkintakin on hyvin erilainen kuin länsimaisessa lääketieteessä.

Kiinalaisessa lääketieteessä käytetään yrttejä myös sisäisesti. Kiinassa valmistetaan nykyisin myytäviä yrttiformuloita (=yrttisekoituksia kapseleiden sisällä), mutta hoitaja tilaa yrtit tarpeen mukaan. Yrteillä on omat vaikutuksensa ja niillä voi saada aikaan huonoja vaikutuksia, jos tekee omia diagnooseja tms.

Ruokavalio on myös tärkeä osa akupunktiohoitoa. Täältä lisää.

Mitä akupunktio on?

Akupunktio tarkoittaa aku-pisteiden lävistämistä akupunktioneuloilla. Japanilaiset ja tiibetiläiset neulat ovat hiukan erilaisia kuin kiinalaisessa akupunktiossa käytetyt. Erot ovat neulan kärjessä ja materiaaleissa.

Akupunktiota tekevät monen eri alojen ammattilaiset. Jokainen tekee oman koulutuksen mukaisesti hoitoja. Akupunktiota opetetaan lyhyillä kursseilla esim. lääkäriaseman työntekijöille ja pisimmillään joku opiskelee vuosia. Tyylilajeja on monenlaisia, siksi myös paikat, joihin neulat laitetaan vaihtelevat hyvinkin paljon.

Akupunktiohoitaja valitsee pisteet diagnoosinsa mukaan. Minä valitsen pisteet omien kokemusten mukaan, PKL:n syndroomien mukaan, Tungin akupunktion mukaan tai sekoitan näitä kaikkea. Pisteet valitaan jokaiselle asiakkaalle sen hetkisen tilanteen mukaan.

Viisi elementtiä

Kiinalaisessa lääketieteessä käytetään viittä elementtiä. Ne kuvastavat tunteita, ilmiöitä, värejä, meridiaaneja jne. ihmisen kehossa ja luonnossa ne näkyvät myös.

Vesi — Musta

Vesi-elementtiin kuuluvat elimet/meridiaanit Munuaiset ja Virtsarakko. Vesi-elementin ilmiö on Kylmyys.

Puu — Vihreä

Puu-elementtiin kuuluvat elimet/meridiaanit Maksa ja Sappirakko. Puu-elementin ilmiö on Tuuli.

Tuli — Punainen

Tuli-elementtiin kuuluvat elimet/meridiaanit Sydän, Ohutsuoli, Kolmoislämmitin, Pericardium. Tuli-elementin ilmiö on Tuli/Kuuma.

Maa — Keltainen ja Ruskea

Maa-elementtiin kuuluvat elimet/meridiaanit Perna ja Mahalaukku. Maa-elementin ilmiö on Kosteus.

Metalli — Valkoinen

Metalli-elementtiin kuuluvat elimet/meridiaanit Keuhkot ja Paksusuoli. Metalli-elementin ilmiö on Kuivuus.

Viisi elementtiä

Meridiaanit

Hoidoissa käytetään pääsääntöisesti 12 meridiaanin akupisteitä. Lisäksi on muita ns.merkillisiä meridiaaneja. Näistä Ren- ja Du-meridiaanit ovat yleisempiä. Meridiaanit eivät ole verisuonia tai muita länsimaisen lääketieteen kanssa yhteisiä kanavia. Meridiaanit kulkevat kehossa monessa tasossa, niitä pitkin kulkevat Qi-energia, Nesteet, Veri yms.

Sydän-meridiaani
Sydän-meridiaani
Ohutsuoli-meridiaani
Ohutsuoli-meridiaani
Kolmoislämmitin-meridiaani
Kolmoislämmitin-meridiaani
Pericardium-meridiaani
Pericardium-meridiaani
Du-meridiaani
Du-meridiaani
Ren-meridiaani
Ren-meridiaani

Kieli ja Pulssi

Kielessä on jokaiselle elimelle omat alueensa, joista näemme ongelmiakohdat. Kielen katsomiseen tarvitaan mieluiten luonnon valoa ja kieli täytyy työntää ulos kunnolla, jotta hoitaja näkee ihan perälle asti. Kieli väsyy helposti, joten hoitaja katsoo nopeasti pari kertaa. Kaikki ei kuitenkaan näy kielessä, joten tarvitsemme avuksi Pulssin. Pulssi mitataan ranteesta peukalon puolelta (lähdetään samasta kohtaa mistä yleensä pulssi kokeillaan) kolmesta kohdasta kolmella sormella. Lähimpänä peukaloa sijoitetaan etusormi, sitten keskisormi ja nimetön luun suuntaisesti käsivarren reunalle. Pulssia tunnustellaan kolmesta syvyydestä ja siitä "luetaan" monia asioita. Jos hoidetaan esimerkiksi kipeää selkää ei Pulssia ja Kieltä välttämättä katsota.