Ravinto

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen hoitoon kuuluu ravintohoito. Etenkin kun hoidetaan kehon epätasapainotiloja sisäelinten mukaan. Esimerkiksi jossain elimessä oleva liika Kuumuus tai Kylmyys voi pahentua ruokavaliolla. Mutta ruokavaliolla voi myös poistaa kyseiset vaivat. Akupunktiohoito (=neulahoito) yhdistettynä ruokavalioon onkin toimiva hoitomuoto.

Yleisiä ruokaohjeita on vaikea antaa, koska meistä jokaisen keho on yksilöllinen. Kokemuksesta voin sanoa, että kun jaksaa nähdä sen vaivan, että muuttaa edes vähän ruokavaliotaan, olo kohenee huomattavasti aika nopeastikin (muutaman kuukauden sisällä) eikä vanhaan enää halua palata.

Jokaisella elinjärjestelmällä on oma aktiivisuusaikansa, joka kestää kaksi tuntia. Ruuansulatuselimistön aktiivisin aika on aamusta, joten sen takia kannattaa raskaimmat ruuat syödä aamusta ja keventää iltaa kohti.

Tässä kuva kiinalaisesta kellosta eli esimerkiksi klo 01 - 03 on Maksan aikaa, klo 13 - 15 on Ohutsuolen. Eli ylempi elin aktivoituu aikaisemmin ja alempi myöhempänä aikana.

Yleisiä ohjeita:

  • juo ruokailujen väleissä, juomat (ja jugurtit yms.) tulisi olla huoneenlämpöisiä
  • ruokaile kolmen-neljän tunnin välein
  • syö vähintään 3 lämmintä ateriaa päivässä joka päivä samaan aikaan + välipalat
  • sisällytä päivän aterioihin kaikkia viittä makua: suolainen, hapan, karvas, makea ja kirpeä
  • vältä rasvaisia, paistettuja ja voimakkaasti maustettuja ruokia
  • vältä kylmiä, raakoja ja kypsentämättömiä aterioita ja jäisiä juomia

Makujen lisäksi ruoka-aineilla on erilaisia termogeenisiä eli lämpötilaan vaikuttavia ominaisuuksia. Näitä ovat viilentävä, kylmä, lämmittävä, kuuma ja neutraali. Muutamalle elimelle ja syndroomalle on erilaisia ruokia, jotka auttavat kehoa, ja ruokia, joita pitäisi välttää. Esimerkiksi Kosteus-ongelmista kärsivän pitäisi välttää maitotuotteita, koska ne lisäävät Kosteutta.

Tarkempia ruokaohjeita saat asiantuntevalta akupuntiohoitajalta, joka tekee kunnon diagnoosin oireistasi.